Rassen

Er zijn 61 rassen op Equino.

Meer informatie over een bepaald ras is te vinden in het linker menu bij ‘algemeen’ –> ‘paardenrassen’. Door je muis op het ras te houden zie je informatie verschijnen.

Het trainen van paarden verschilt per ras hoe makkelijk/ moeilijk dit gaat.

Akhal TekeHet hoofd van de Akhal Teke is lang, smal en fijngebouwd. Het profiel van het hoofd is meestal recht, maar lichte ramsneuzen komen ook voor. De ogen zijn groot en hebben veel uitdrukking. De neusgaten zijn groot en de oren zijn lang. De hals is lang, smal en recht.De Akhal Teke heeft weinig tot geen beharing aan staart, manen en benen.
Amerikaans MiniatuurpaardHet Amerikaans Miniatuurpaard is zoals de naam zegt een heel klein paard uit de Verenigde Staten. Het paardje wordt dus ook maar 86 cm hoog.
AndalusiërHet hoofd van de andalusiër is droog en kan een lichte ramsneus hebben. Het hoofd heeft veel uitdrukking. De hals is licht gebogen en gespierd. De overgang naar de ruglijn is vloeiend. De rug en achterhand zijn sterk bespierd, de staart is laag ingeplant. De borst is voldoende ruim en diep, het beenwerk is droog.
AppaloosaDe Appaloosa heeft een kort hoofd met forse kaken, een fijne hals, middellange rug en niet te lange benen. De achterhand is sterk bespierd. De beharing aan de manenkam, staart en benen is minimaal. De Appaloosa is gehard en heeft een goed uithoudingsvermogen.
ArabierHet hoofd van het Arabische volbloed vertoont de meest karakteristieke raskenmerken. Het hoofd is kort en wigvormig. De ogen zijn groot en vol uitdrukking, het voorhoofd is breed waardoor de ogen ver uit elkaar staan. De benen zijn rank maar sterk, met harde, ronde hoeven. De rug is kort en sterk; de lendenen zijn kort en breed.
Barock PintoDe Barock pinto heeft een edel hoofd met grote sprekende ogen. De lange hals komt hoog uit de borst en sluit vloeiend aan op de schoft. Er is veel behang bij de manen, staart en onderbenen aanwezig. De Barock pinto beschikt over veel front en heeft een bespierde rug.
Belgisch trekpaardHet Belgisch trekpaard is een groot en sterk paard. Het hoofd is vierkant, grof en relatief klein. Het ras heeft een sterke, diepe hals, krachtige schouders en een kort, compact lichaam met een bijzonder sterke achterhand. De benen zijn kort en sterk met wat behang. Het Belgisch trekpaard heeft energieke gangen. Het is gewillig en handelbaar van karakter, maar ook actief en moedig.
Belgisch WarmbloedpaardHet Belgisch Warmbloedpaard (BWP) is een sportpaard dat geregistreerd wordt door de Vzw Belgisch Warmbloed Paard. Het is een jong, maar toch zeer succesvol paardenras dat ontstond uit kruisingen van diverse andere Europese paardenrassen.
CamargueDe Camargue is een grote, halfwilde pony. Deze pony heeft een vrij lang hoofd met grove trekken. De hals is kort en gaat over in een rechte steile schouder. De rug is kort en de achterhand is licht. Het ras heeft droge benen en grote voeten. Staart en manen zijn weelderig.
CampolinaCampolina is een paardenras uit Brazilië. Het is is een van de grotere rassen en is te herkennen aan hun bol gevormde neus. Het is een gangenras die de telgang en een mooie gelijke gang hebben.
ClydesdaleHet meest opvallende van de Clydesdale is het formaat, gewicht en de actie. De hoeven van de Clydesdale zijn enorm groot. Deze paarden zijn actiever dan te verwachten is van zo’n zwaar en groot paard. De benen moeten zo hoog opgetild worden dat de onderkant te zien is voor iemand die achter het paard staat. De benen zijn behaard met zijdezachte haren. Het voorhoofd van de Clydesdale is heel breed
ConnemaraDe Connemara heeft een intelligent uitziend, goed gedragen hoofd, en een gemiddeld lange hals op schuine schouders. De Connemara heeft een korte rug en een diepe borstkas. Hij heeft droge korte benen. De stap is lang, de draf is licht en de galop is ruim. De Connemara beschikt over veel springvermogen. Kenmerk van de Connemara is dat het een snelle, onverschrokken en taaie pony is. De Connemara heeft een makkelijk en soms een tikje eigenwijs karakter.
CriolloHet hoofd van de Criollo is relatief kort, met een breed voorhoofd. Het heeft levendige ogen en de oren zijn smal en gepunt. De hals van een Criollo is breed en het dier heeft sterke schouders. Het ras heeft een brede borst, een diep lichaam op fijne, sterke benen met kleine voeten. Door het enorme uithoudingsvermogen van de Criollo is deze geschikt om lange afstandsritten te maken. Criollo’s zijn heel rustig en wanneer ze goed getraind zijn, luisteren ze perfect. De Criollo is vaak wat eenkennig.
Curly HorseDe bouw van de Curly lijkt op de bouw van de Morgan en de Quarter Horse. Vaak zijn ze stevig gebouwd. De hoeven van deze paarden zijn sterk en rond. De vacht van de Curly kan wel 10 tot 15 centimeter lang worden. De haren worden alleen zo lang wanneer het heel koud is. De manen en staart kunnen tijdens de zomer helemaal verharen.
DartmoorDe Dartmoor is een kleine stevige pony. Het ras dankt zijn naam, net als vele andere rassen, aan de streek waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Het woord ‘moor’ zegt het al, de pony komt uit een moerassig gebied, gelegen in het zuidwesten van Engeland.
DraverDravers werden oorspronkelijk slechts voor één doel gefokt: zo snel mogelijk draven voor de sulky en daardoor zo veel mogelijk wedstrijden winnen.
Engels volbloedHet Engels volbloed is een licht en edel rijpaard. De ogen hebben een levendige uitstraling. De hals, de rug, de schoft, het kruis en schouder zijn lang. De stokmaat is afhankelijk van het doel waar het dier mee is gefokt.
ExmoorDe exmoorpony of kortweg exmoor is een ras van kleine en sobere pony’s, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.
FalabellaDe falabella wordt het meest gehouden als gezelschapsdier en getoond in paardenshows, waar het met zijn miniatuurafmetingen een blikvanger is.
FjordHet hoofd van de fjord is klein met een breed voorhoofd en grove kaken. De hals is kort en gaat zonder duidelijke overgang over in de rug. De manen zijn wit en zwart en ze staan rechtop. Over de rug loopt een aalstreep. Het lichaam van de fjord is sterk. De benen zijn soms versierd met zebrastrepen.
FreibergerDe Freiberger is een compact vierkant paard. De rug is kort en geschikt voor het dragen van lasten. Het paard heeft een expressief, edel hoofd en een krachtige nek.
Fries paardKenmerkend voor een fries zijn de zwarte kleur en het overvloedige behang. De fries heeft een fijn hoofd op een gebogen hals, de oren zijn klein en lopen spits toe. Het ras is sterk en compact gebouwd. De fries heeft een ronde achterhand en korte benen met veel behang. Manen en staart zijn vol en weelderig. De fries heeft een hoge knieactie in draf, de galop is hoog gesprongen en toont veel spektakel. Hij beweegt zich statig en vloeiend.
Gelders paardHet Gelders paard heeft een vrij zwaar hoofd met een intelligente uitdrukking. De hals is sterk en gebogen. Het lichaam is sterk en compact met een zeer krachtige achterhand. Kenmerkend is het platte kruis met de hoog ingeplante staat. De relatief korte benen en hoeven zijn sterk.
GroningerDe groninger is een zwaar, lang gelijnd en kortbenig warmbloedpaard met een krachtige bouw, een sprekend hoofd, een gespierde hals, voldoende schoft die soepel overgaat in een niet te lange sterke rug, een tamelijk schuine schouder, een brede en diepe fors gespierde romp, ronde welving van de ribben, een zwaar ontwikkelde achterhand, massief been- werk met korte platte pijpen en ruime harde voeten.
HackneyHet hoofd van een hackney is vrij klein en wordt altijd hoog gedragen. Zijn hals is vrij zwaar, de schouders zijn sterk en deze moet schuin aflopen. De hackney pony wordt als een apart ras beschouwd. Ze stammen af van kruisingen tussen Fell pony’s en trotters en toadsters. De gangen zijn levendig en veerkrachtig en in draf komen de achterbenen ver onder de buik. De hackney heeft een levendig, alert en energiek karakter.
HaflingerDe haflinger heeft een middelmatig groot hoofd met grote sprekende ogen en kleine oren. Het ras heeft een stevige, harmonische bouw; een sterke hals, veel diepte, lange en brede rug, een goed gespierde achterhand en droog beenwerk. De gangen zijn vlot en krachtig.
HannoveraanTypische kenmerken van de hannoveraan zijn het ranke hoofd met de levendige ogen, de evenredige bouw met lange schouder, gespierde rug en achterhand, sterke benen met goede harde pezen. Het ras heeft uitstekende gelijkmatige gangen met weinig knie-actie. Paarden van dit ras hebben een groot atletisch vermogen en ze zijn moedig en intelligent.
Highland PonyDe Highland pony is een van de twee inheemse paardenrassen in Schotland. Het is een veelzijdige, compacte en robuuste pony.
HolsteinerDe holsteiner heeft een rank hoofd met heldere ogen. Het ras heeft een krachtige bouw met een robuuste achterhand. Zijn schouders zijn schuin en hij heeft een lange licht gebogen hals. Hij staat bekend om zijn ruime gangen en zijn sterke benen. De stap is vrij lang en de draf is ruim en krachtig. De galop is ruim en soepel.
Ierse HunterDe Ierse hunters zijn geboren springpaarden. Ze hebben kwaliteit, vaardigheid en moed.
IJslanderHet hoofd van de IJslander kan verschillen tussen heel edel en heel groot en grof. De hals is kort en dik. Het lichaam is gedrongen. De ijslander heeft sterke benen en hoeven en zeer volle manen en staart. Het gezichts- en oriëntatievermogen is goed ontwikkeld. De ijslander beschikt naast de drie basisgangen stap, draf en galop ook over een of twee extra gangen, namelijk de tölt en de telgang
Kaspisch PaardDe bouw van het Kaspische paard is dat van een klein paard, niet van een pony. Het is een elegant, intelligent en veelzijdig klein paard.
KladruberDe Kladruber heeft een ramsneus (bol gebogen), grote bolle ogen, een hoge en krachtige halspartij, een vrij lange rug, stevige benen, stevige voetgewrichten en grote harde hoeven.
KnabstrupperDe knabstrupper heeft een groot, wat grof hoofd op een sterke hals, krachtige schouders, een diepe borst en een lang, sterk lichaam met harde benen. De gangen zijn actief. De knabstrupper is geschikt als koetspaard, voor het circus en als voltigepaard. Het is een actief, gewillig en volgzaam paard dat hard wil werken.
KonikDe konik is een taaie oerpony met de kenmerken die daarbij horen. Ze zijn sterk en hebben goede weerstand tegen ziekten. De oren zijn klein en de hals is kort. De benen en hoeven zijn sterk. De galop is de beste gang van dit ras, het kan ook goed springen.
KWPNDe grootste fokrichting is die van het KWPN-rijpaard, bekend als gewild paard in de dressuur-, spring- en mensport. Het fokdoel is gericht op het fokken van een prestatiepaard met een gezonde constitutie en een correct bewegingsmechanisme en fundament, waarbij het exterieur bij voorkeur aansprekend dient te zijn.
LipizzanerDe lipizzaner heeft een vrij groot hoofd met recht profiel en kleine oren. De manenkam is vaak zwaar aangezet. Het ras heeft een sterk, bespierd en compact lichaam met een krachtige achterhand. De lipizzaner is behendig en atletisch. De stap van de lipizzaner is vrij kort. In de draf laat het veel knie-actie zien. De galop is zwaar en kort.
LusitanoDe lusitano heeft een edel hoofd met soms een lichte ramsneus. De ogen zijn groot en expressief. De hals is krachtig en diep aangezet. De rug is kort met een ronde, sterke achterhand. Opvallend zijn de lange, weelderige manen en staart. De lusitano heeft verheven gangen, kan goed verzamelen en is behendig, wat het ras zeer geschikt maakt voor dressuur en de snelle manoeuvres bij het stierenvechten. Lusitano’s zijn intelligent en moedig.
Mangalarga MarchadorDe Mangalarga marchador is een gangenpaard afkomstig uit Brazilië met veel Spaans bloed in zijn aderen.
MarwariHet Marwaripaard komt uit de Indiase regio Marwar in de deelstaat Rajasthan. De Marwari stond in het verleden vooral bekend als een uitmuntend krijgspaard.
MérensDe mérens heeft een vlak en breed hoofd met korte, kleine oren. De hals heeft een gemiddelde lengte en de schouders zijn schuin geplaatst. De lendenen en rug zijn breed en gespierd. Het kruis is rond en de achterhand is goed gespierd. De benen zijn robuust, met sterke botten en veel behang.
MorganDe Morgan is een van de belangrijkste paardenrassen in de Verenigde Staten. Het ras is vernoemd naar de componist en paardenfokker Justin Morgan (1747-1798), uit Massachusetts.
MustangDe meeste mustangs zijn lichte paarden van het warmbloed type. De mustang is hard en taai door het leven in het wild. De galop van deze paarden is goed, net als de stap.De mustang wordt gebruikt op ranches en voor de rodeo. Doordat het van oorsprong wilde paarden zijn, hebben ze vaak een moeilijk en soms zelfs kwaardaardig karakter.
Nederlands trekpaardHet Nederlands trekpaard is een sterk en sober paard. De bespiering van de hals is zwaar. Het trekpaard heeft weinig schoft. Het sterk hellende kruis is breed en zwaar bespierd. De benen zijn heel stevig en hebben veel behang. Hett ras lijkt sterk op het Belgisch trekpaard
New ForestDe New Forestpony heeft een relatief groot hoofd. De pony heeft een lange, schuine schouder, een korte rug met veel diepte, een sterke achterhand en harde benen met goede voeten.
OldenburgerDe Oldenburger heeft een hoofd met een recht profiel met soms een wat grove kaak. Het ras heeft een sterke hals met een gespierde borst en lichaam. de achterhand is sterk en de benen zijn relatief kort. De Oldenburger is groot van stuk en heeft een prettig temperament. Het is uitermate geschikt om te fungeren als wedstrijdpaard in zowel springen als dressuur.
PaintPaint is een Amerikaans paardenras. De paarden hebben een bontgevlekte vacht en een zachtaardig karakter.
Paso FinoDe Paso Fino heeft een edel uiterlijk. Het hoofd is droog en met een rechte neuslijn. Soms komt een ramsneus voor. Het ras heeft een sterke rug en achterhand en hard, fijn beenwerk met lange koten. De vacht, manen en staart voelen zijde-achtig aan.
PercheronDe Percheron is een Frans ras van koudbloedpaarden afkomstig uit de voormalige provincie Perche, waaraan het zijn naam ontleent.
PrzewalskipaardHet Przewalskipaard heeft een groot hoofd met een recht profiel, lange oren en een korte hals en benen. Paarden van dit ras hebben nauwelijks een schoft en de rug is recht. De manen zijn grof en borstelig en staan vaak rechtop. Meestal ontbreekt er een maantop. De staart heeft aan de bovenkant korte haren en aan de onderkant zijn ze lang en stug.
Quarter HorseHet hoofd van de Quarter Horse is kort.De ogen staan ver uit elkaar geplaatst. De uitdrukking van de ogen is intelligent. De hals is goed gespierd en op stevige schouders geplaatst. De schouder is schuin en de borst is breed en diep. De rug hoort kort en gespierd te zijn. De ribben zijn rond en de lendenen zijn sterk.
Rocky Mountain HorseIn tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is dit Amerikaanse paardenras gefokt in de Appalachen, in het oosten van de V.S.
Schwarzwälder FuchsHet ras komt uit het Zwarte Woud in Zuid-Duitsland en werd vooral gebruikt voor het werk in de landbouw en bij alle mogelijke klussen in het bos in heuvelachtige gebieden.
Selle FrançaisHet hoofd van de Selle Français is klein en smal, met een breed voorhoofd. De hals is goed geplaatst en gaat over in schuine schouders en een rechte rug met een gespierde en licht hellende achterhand. Het beenwerk is sterk en stevig. De drie gangen worden elastisch, energie en ruim uitgevoerd
ShetlandponyDe Shetlander is een stoere pony. Soms is het hoofd van de Shetlander in verhouding wat groot. De ogen zijn groot en stralen brutaliteit uit. De oren zijn kort en spits en verdwijnen soms helemaal in de dikke bos manen. De hals is kort. De rug is kort maar sterk.
ShireDit grote paard heeft een droog hoofd met een vriendelijke oogopslag. De oren en de hals zijn lang. De gebogen hals staat goed op de sterke, schuine schouders. De rug is recht en de achterhand is gespierd. De benen zijn lang met veel beharing. Ondanks hun grote lijf kunnen deze paarden goed bewegen. De stap is ruim en de draf is energiek.
Tennessee Walking HorseDe Tennessee Walker is een uniek ras met zeer comfortabele gangen en een heel fijn karakter. In Amerika zeggen ze dan ook: ‘First you ride one, then you own one’. De Tennessee Walker is een edel paard met een mooi hoofd en grote, ver uiteen staande ogen. Een tamelijk lange hals, hoog opgericht en goed gespierd, gaat vloeiend over in de schoft en een vaak korte, sterke rug.
TinkerHet voorhoofd van de Tinker is breed met intelligente ogen. Maanogen komen binnen dit ras veelvuldig voor. De benen zijn sterk en gespierd. De hoeven zijn hard. De beharing van de Tinker is overvloedig aan staart, manenkam en onderbenen.
TrakehnerDe Trakehner is een vriendelijk paard. Ze staan bekend om hun intelligentie en atletische bouw. Ondanks dat de Trakehner groot is, moet hij toch een verfijnde uitstraling hebben. De elegante manier van draven en galopperen wordt mogelijk gemaakt door de goede ligging van de schouder. De achterhand moet sterk zijn om het gewicht te kunnen dragen. De gewrichten en spieren zijn sterk, zodat de Trakehner weinig moeite heeft met alle gymnastische oefeningen van de dressuur
WelshDe Welsh Mountain heeft een klein, edel hoofd. Alles aan deze pony is fijn behalve de ogen. Deze zijn groot en hebben een donkere en levendige uitstraling. De schoft is meestal laag. De benen zijn sterk, alhoewel ze achter wel eens koehakkig kunnen zijn.
WestfalerDe Westfaal of het Westfaals paard is een paardenras dat gefokt wordt in Westfalen in Duitsland. Het warmbloedras behoort tot de grootste stamboeken in Duitsland en is een succesvolle deelnemer in vele takken van de paardensport.

Ben je hiermee geholpen?

0
Gerelateerd
23 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *